Shopping Cart
Delivery Icon Do dopravy zdarma chybí 1,390.00Kč

No products in the cart.

Safety Payments Icon ZARUČENÁ BEZPEČNÁ TRANSAKCE

Co je to ketóza a jaké jsou její příznaky?

Ketóza je metabolický stav, kdy tělo získává energii z mastných kyselin, zatímco za normálních okolností je hlavním zdrojem energie glukóza. Stav ketózy je žádoucí zejména pro lidi, kteří hubnou - je synonymem pro účinné spalování tělu vlastních tuků a bílkovin. Jak ketózy dosáhnout? Kdy můžeme hovořit o stavu ketózy? Odpovědi na tyto a další související otázky naleznete níže.

Ketóza – co to je?

Ke ketóze dochází v důsledku zvýšení hladiny ketolátek v krvi (tzv. nucené syntézy), způsobené mimo jiné snížením hladiny inzulínu a odbouráváním mastných kyselin. Zdrojem energie ve stavu ketózy jsou tukové tkáně: v důsledku nedostatku glukózy přechází tělo na využívání jiných zdrojů v procesech glukoneogeneze a ketogeneze.

V procesu glukoneogeneze se tělo snaží získat glukózu mimo jiné z aminokyselin, glycerolu a kyseliny mléčné. Při prodloužení takového stavu je energie získávána z alternativních zdrojů, jako jsou tuky. V případě ketózy jsou hlavním zdrojem energie ketolátky, které vznikají rozkladem mastných kyselin. [1]

Jaké jsou příznaky ketózy?

Ketóza je metabolický stav, jehož dosažení je spojeno s řadou výhod, ale vyžaduje projít procesem ketoadaptace. Délka tohoto procesu je individuální a závisí mimo jiné na metabolické zdatnosti organismu. Jak si můžete ověřit, zda jste v ketóze? Příznaky ketózy jsou individuální, nejednoznačné a velmi variabilní. To znamená, že když jste v ketóze, můžete pociťovat jen jejich zlomek, a proto je poměrně obtížné jednoznačně určit, zda se tělo dostalo do stavu ketózy. Směrodatné je pouze měření ketolátek. Přesto stojí za to sledovat reakce vašeho těla. Usnadní to interpretaci změn, které nastaly v procesu ketoadaptace, a umožní spolehlivé posouzení pokroku.

Ketóza – mezi její příznaky patří: 1:

  • sucho v ústech a zvýšená žízeň;
  • špatný dech;
  • zvýšená frekvence močení;
  • snížená chuť k jídlu;
  • zažívací potíže;
  • nespavost;
  • snížená schopnost cvičení;
  • úbytek hmotnosti;
  • krátkodobá únava.

Ketóza: pozitivní příznaky

Přechod na vysokotučný, nízkosacharidový a ketogenní životní styl vyžaduje dodržování přísných pravidel, což je často velmi obtížné. Úsilí se vyplatí: dodržování ketogenní diety má pozitivní vliv na zdraví. Mezi žádoucí aspekty ketózy patří rychlý a účinný úbytek hmotnosti, zlepšení mozkových funkcí a duševní výkonnosti, zvýšení hladiny energie, snížení zánětu a regulace hladiny cholesterolu. Dokončení procesu ketoadaptace a vstup do stavu ketózy je také spojeno s normalizací hladiny cukru v krvi, regulací krevního tlaku zlepšením pleti (zejména u pleti se sklonem k akné), dosažením hormonální rovnováhy a zlepšením duševního zdraví.

Ketóza: možné negativní účinky

Dodržování ketogenní diety vede především k poměrně rychlému snížení hmotnosti, zlepšení glykémie a znatelně méně častému vylučování inzulínu. Podle odpůrců ketózy to však k zahájení ketoadaptace a zásadní změně stravování nestačí. Zejména proto, že ketogenní dietu považují pro člověka za nepřirozenou. Kromě toho keto-dietě vytýkají mimo jiné neslučitelnost se současnými výživovými doporučeními a za negativní účinky ketózy považují nedostatek vitaminů a mikroživin a keto chřipku (gastrointestinální problémy).

Ketóza: Možná rizika a pro koho může být nezdravá?

Ketóza je proces, během kterého tělo začne spalovat tuk k výrobě energie namísto sacharidů. Ačkoli může být pro některé lidi prospěšná, existují určité stavy a onemocnění, u kterých může být vstup do stavu ketózy nezdravý. Lidé s reaktivní hypoglykémií, některými případy inzulínové rezistence, onemocněním ledvin a jater a někteří diabetici, zejména ti, kteří užívají léky snižující hladinu cukru, by měli být opatrní a před zahájením ketogenní diety se poradit se svým lékařem. U dětí se ketóza používá pouze ve specifických klinických podmínkách a vždy pod lékařským dohledem.

Ketóza a její účinky na organismus: od svalové hmoty po ledviny.

Ketóza sice může prospívat úbytku tuku, ale existují zprávy, které naznačují, že může vést i k úbytku svalové hmoty. Bílkoviny, klíčová složka diety, mohou být bez podpory sacharidů méně účinné při budování svalové hmoty. Svalová slabost je také spojena s možným oslabením kloubů. Kromě toho může nesprávně vyvážená ketogenní dieta ohrozit ledviny, což zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů a dny. Je důležité věnovat pozornost pestrosti konzumovaných potravin a vyhnout se nadměrné konzumaci masa a živočišných bílkovin. Kromě toho je častým vedlejším účinkem vstupu do ketózy dehydratace, proto je nezbytná dostatečná hydratace a doplňování elektrolytů. Omezení příjmu sacharidů může navíc vést k nedostatku vitaminů a minerálů, což může být z dlouhodobého hlediska obzvláště nebezpečné.

Kdy se tělo dostává do stavu ketózy?

Dosažení stavu ketózy v důsledku ketogenní diety je velmi individuální proces. Doba, za kterou dojde ke ketoadaptaci a dosažení ketózy, závisí mimo jiné na úrovni fyzické aktivity, BMI, věku, metabolické zdatnosti a úrovni stresu. Záleží také na stravě před zavedením ketogenní diety: pokud byla bohatá na sacharidy, jsou zásoby glukózy úměrně vyšší a dosažení ketózy může trvat déle.
Je třeba vědět, že ke ketóze nedochází pouze při dodržování ketogenní diety. Tělo se do ketózy dostává mimo jiné i v důsledku dlouhé přestávky mezi jídly (např. ráno, ihned po probuzení) a po intenzivním cvičení (potréninková ketóza). Takto dosažený stav se udržuje, dokud nejsou tělu dodány sacharidy.

Exogenní ketony jako alternativní cesta ke stavu ketózy

Dalším způsobem, jak přivést tělo do požadovaného stavu ketózy, je dodávat tělu exogenní ketolátky samostatně. To je běžná praxe ve sportu, protože zlepšuje vytrvalostní výkon: doplňky stravy obsahující exogenní ketony navodí stav nutriční ketózy během několika minut. Omezení sacharidů ve stravě v tomto případě není nutné. [2]

Ketolátky a stav ketózy

Může být uvedení těla do stavu ketózy nebezpečné? V extrémních případech ano; to však platí zejména pro lidi, kteří bojují s cukrovkou. Zvýšená tvorba ketolátek až na úroveň 25 mmol/l může vést ke ketóze a ketoacidóze, ale toho zdravý člověk po ketogenní dietě nedosáhne. Je to proto, že během nutriční ketózy je jev zvýšení ketolátek v krevním řečišti zaznamenán při nízké a stabilní hladině glukózy a inzulínu, což nevede ke změně pH krve.

Hladinu ketolátek v krvi regulují dva procesy: ketogeneze (tvorba ketolátek) a ketolýza (odbourávání ketolátek). Ty jsou řízeny glukagonem (který urychluje produkci ketolátek) a inzulinem, který tuto produkci zpomaluje. [3]

Stav ketózy versus ketogenní dieta

Cílem ketogenní diety je uvést tělo do stavu ketózy. Stravovací režim vhodný pro ketodietu spočívá ve zvýšení příjmu tuků (rostlinného i živočišného původu) při současném vyloučení sacharidů a omezení příjmu bílkovin. Správný stravovací režim vhodný pro keto-dietu by měl obsahovat přibližně 90 % tuků. Tehdy se může zvýšit hladina ketolátek a může začít proces účinného spalování tuků. Zajímavé je, že z energetického hlediska poskytují ketolátky více energie, a proto i přes kalorický deficit není pokles energie citelný (kromě procesu ketoadaptace).

Ketoadaptace aneb jak dostat tělo do ketózy?

Přechodu na ketogenní dietu by podle současných poznatků měl předcházet proces ketoadaptace. Ten je nutný k tomu, aby se tělo naučilo využívat nové zdroje energie (mastné kyseliny a ketolátky). Ketoadaptace zahrnuje radikální omezení sacharidů nebo jejich úplné vysazení. V závislosti na již zmíněných faktorech je délka tohoto procesu velmi individuální. Předpokládá se však, že trvá přibližně jeden měsíc. Po uplynutí této doby tělo funguje ve stavu ketózy.

Kdy začíná ketoadaptace?

Ketoadaptace začíná, když se radikálně omezí nebo zcela vynechají sacharidy. Tento proces zahrnuje přísná doporučení týkající se rozložení makronutrientů v konzumovaných jídlech a nutnost jejich striktního dodržování. Doporučené poměry v procentech jsou následující:

  • tuky – 80-85 % zkonzumovaných kalorií;
  • bílkoviny – 10-15 % zkonzumovaných kalorií;
  • sacharidy – 5 % zkonzumovaných kalorií.

Je důležité si uvědomit, že v období ketoadaptace by člověk neměl být v záporné kalorické bilanci: samotný proces vstupu do ketózy je pro organismus velkou zátěží. Během této doby mnoho lidí pozoruje mimo jiné zhoršení nálady (obvykle mezi 2. a 5. dnem ketoadaptace).

Jak proces adaptace urychlit?

Ačkoli je keto adaptace vysoce individuální proces a nemá stanovenou délku trvání, lze ji bezpečně urychlit. Abyste své tělo na stav ketózy lépe a rychleji připravili:

Provádějte pravidelnou fyzickou aktivitu;

  • pijte velké množství vody
  • doplňte případné nedostatky, zejména doplňky sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku;
  • počítejte kalorie, kontrolujte obsah makronutrientů v jídle a vyhněte se kalorickému deficitu;
  • kontrolujte etikety výrobků, které kupujete;
  • zvyšte množství zelené zeleniny ve svém jídelníčku;
  • používejte kvalitní doplňky stravy;
  • dbejte na regeneraci.

Ketóza – metody měření

Ketóza je metabolický stav, při kterém tělo začne využívat tuky jako hlavní zdroj energie, což vede k tvorbě ketolátek v játrech. Jejich přítomnost v krvi, dechu nebo moči je známkou toho, že tělo využívá tuky místo glukózy. Pro mnoho lidí, zejména těch, kteří drží ketogenní dietu, je sledování stavu ketózy nesmírně důležité, aby bylo zajištěno, že tělo funguje správně a dosahuje požadovaných zdravotních nebo dietních výsledků. Proto je tak cenná dostupnost různých metod měření ketolátek. Níže se zabýváme třemi hlavními metodami sledování hladiny ketolátek.

Hladina ketolátek v krvi

Nejspolehlivější metodou pro stanovení stavu ketózy je měření koncentrace ketolátek (především beta-hydroxybutyrátu) v krevním řečišti. V současné době je na trhu k dispozici mnoho modelů samoměřících přístrojů pro měření ketolátek, které se podobají glukometrům. Jedná se o píchnutí do prstu lancetou a nanesení vzorku na testovací proužek. Tato metoda je poměrně drahá a vyžaduje nepříjemné píchání do prstu.

Hladiny ketolátek v dechu

Alternativou k opakovanému píchání je měření ketolátek v dechu. K získání výsledku stačí po stanovenou dobu foukat do náustku. Levnější modely tohoto přístroje nejsou příliš přesné a mohou stanovit hladinu ketolátek na úrovni žádné, nízké nebo vysoké. Chcete-li získat přesnější výsledek, musíte do analyzátoru investovat mnohem více. Hlavním problémem dechové analýzy je, že ukazuje obsah acetonu, který není hlavním ketolátky. Proto může být výsledek zfalšován.

Ketonové proužky – hladiny ketolátek v moči

Zdaleka nejoblíbenější a nejméně invazivní metodou měření ketolátek je měření v moči pomocí ketonových proužků. V závislosti na koncentraci ketolátek v moči se mění barva proužku, kterou lze porovnat s přiloženou stupnicí. Přestože tato metoda není příliš přesná, umožňuje rychlé a levné každodenní sledování stavu ketózy.

Bibliografie:

  • [1] Drabińska, N., Wiczkowski, W., Piskuła, M.K. (2021) Recent advances in the application
    of a ketogenic diet for obesity management. Trends in Food Science & Technology, 110: 28-38. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.01.080.
  • [2] Shaw, D.M., Merien, F., Braakhuis, A. et al. (2020) Exogenous Ketone Supplementation
    and Keto-Adaptation for Endurance Performance: Disentangling the Effects of Two Distinct
    Metabolic States. Sports Med 50, 641–656. https://doi.org/10.1007/s40279-019-01246-y
  • [3] Poff, A.M., Koutnik, A.P., Egan, B. (2020). Nutritional Ketosis with Ketogenic Diets or
    Exogenous Ketones: Features, Convergence, and Divergence. Current Sports Medicine
    Reports 19(7), 251-259. https://doi.org/10.1249/JSR.0000000000000732

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Připojte se k čekací listině Buďte mezi prvními, kdo se dozví, jakmile bude produkt k dispozici. Zanechte níže svou e-mailovou adresu a buďte informováni o novinkách.
Sdílejte svůj košík