Shopping Cart
Delivery Icon Do dopravy zdarma chybí 1,390.00Kč

No products in the cart.

Safety Payments Icon ZARUČENÁ BEZPEČNÁ TRANSAKCE

Polyoly – co to jsou a proč byste je měli zařadit do své keto stravy

Při dietě, ať už běžné, nebo redukční, máme často chuť na něco sladkého nebo na určitou potravinu. Mnoho lidí takové chutě odkládá na tzv. cheat day, ale existuje i alternativní metoda - výměna nežádoucích složek za ty, které jsou v dietě povolené. V této souvislosti stojí za to se zabývat polyoly.

Polyoly jsou sladidla, která neobsahují cukr a jsou oblíbená u lidí na dietě a diabetiků. V našem článku se blíže podíváme na to, co jsou polyoly, jaké mají vlastnosti, proč jsou tak oblíbené a zda mají nějaké nevýhody.

Co jsou polyoly?

Polyoly jsou chemické látky ze skupiny hydroxyalkoholů, známých také jako cukerné alkoholy, které mají ve své struktuře více hydroxylových skupin (OH). Jedná se o syntetické látky, často s chutí připomínající cukr, a velká část z nich byla testována a je na seznamu povolených látek používaných v potravinářském průmyslu povolených v zemích Evropské unie. Mezi nejběžnější, které se běžně používají v komerčně dostupných výrobcích nebo jako samostatný výrobek, patří xylitol, sorbitol, malitol a erytritol.

Patří polyoly mezi cukry?

Polyoly jsou polyoly, a přestože se chutí a vzhledem podobají cukrům, nemají s nimi nic společného. Mají nízký obsah kalorií, od 0,2 do 2,6 kcal, a navíc se jejich glykemický index po konzumaci nezvyšuje. Jsou proto ideální náhražkou pro lidi s cukrovkou, stejně jako pro všechny, kteří drží redukční dietu, kde je nízký obsah kalorií velmi důležitý.

Patří polyoly mezi alkoholy?

Jak už název napovídá, polyoly jsou deriváty alkoholů, ale mají jinou strukturu a jiný způsob metabolismu u člověka než tradiční sloučeniny. Díky tomu nejsou nebezpečné a nemohou vést k intoxikaci.

Polyoly – typy polyolů

Polyoly jsou poměrně rozsáhlou skupinou a u mnoha z nich stále probíhá výzkum v souvislosti s jejich vhodností pro konzumaci. Z těch již schválených a pro člověka neškodných můžeme rozlišit konkrétní skupiny a jejich deriváty, které jsou často popsány specifickým označením ve složení potravinářských výrobků: E420 – sorbitol, E421 – mannitol, E954 – isomalt, E965 – maltitol, E966 – laktitol, E967 – xylitol, E968 – erytritol (erytrol).

Xylitol – sladidlo získané z březové kůry.

Běžně se označuje jako březový cukr a v potravinářských výrobcích má označení E967. V přírodě se kromě březové kůry přirozeně vyskytuje v ovoci, jako jsou maliny a švestky, ale masově se získává z kukuřice. Ze všech polyolů vykazuje nejpříznivější vlastnosti. Míra sladivosti je srovnatelná s tradičním cukrem, ale xylitol poskytuje přibližně o 40 % méně kalorií než běžný cukr – 240 kcal/100 g. Při vysokých dávkách, nad 35 g, může mít projímavý účinek. Pro své antibakteriální a protiplísňové vlastnosti se používá při výrobě past a žvýkaček.

Erythritol – lepší než xylitol?

Erythritol je další běžnou náhražkou cukru se symbolem E968. Pro potravinářské účely se získává chemickou cestou, zatímco přirozeně se vyskytuje především ve fermentovaných potravinách a některých druzích ovoce. Má nulový glykemický index, takže se doporučuje diabetikům a lidem, kteří se potýkají s inzulinovou rezistencí. Má asi o 20-40 % nižší sladivost než běžný cukr, takže ho obvykle musíte použít o něco více. Při konzumaci v nadměrném množství může přispívat ke střevním potížím.

Sorbitol – nízký glykemický index

Přirozeně se vyskytuje v ovoci a zelenině, nejhojněji je zastoupen v sušených švestkách. V potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor, zvlhčovadlo a také jako konzervant a najdete ho pod symbolem E420. Sladivost sorbitolu je přibližně o 30-40 % nižší než sladivost sacharózy a jeho glykemický index je 9, takže je vhodný pro diabetiky. Jeho nadměrné užívání může přispívat k rozvoji diabetické nefropatie a snižovat funkci ledvin.

Maltitol – přirozeně se vyskytující v potravinách

V potravinářských výrobcích je označován jako E965, ale přirozeně se vyskytuje v rostlinách, jako jsou fíky, olivy a kukuřice. Jeho glykemický index je o něco vyšší než u ostatních náhražek cukru, a to 35. Kalorická hodnota maltitolu se pohybuje mezi 270 a 300 na 100 g výrobku. Používá se hlavně při výrobě žvýkaček, zmrzliny nebo polev.

Mannitol – lékařská stránka cukerných alkoholů

Posledním z diskutovaných cukerných alkoholů je mannitol, který nese označení E421. Jeho energetická hodnota je 150 kcal na 100 gramů a glykemický index 0. To však není důvod, proč je tak oblíbený v medicíně – jeho použití souvisí s tím, že má diuretické neboli zjednodušeně řečeno močopudné vlastnosti. Proto se ochotně používá při léčbě selhání ledvin a také při očistě organismu od toxinů zvýšením výměny tekutin. Probíhá také výzkum využití této sloučeniny při zvyšování účinnosti chemoterapie.

Použití a vlastnosti polyolů

Polyoly se používají nejen v potravinářství, ale také ve farmaceutickém nebo chemickém průmyslu. Jsou neocenitelnou složkou při výrobě tablet a léků, zejména u léčiv, kde není možné použít jednoduché cukry jako plnidla. Kromě toho se používají jako stabilizátory protilátek, vakcín a roztoků. Používají se také při výrobě sirupů, aby se zvýšila koncentrace cukrů a zastavilo množení bakterií. Kromě toho se mannitol používá například při experimentální léčbě rakoviny nebo ledvinových problémů.

Polyoly jsou také výbornou volbou pro lidi, kteří bojují s cukrovkou, a také pro ty, kteří drží nízkokalorické diety. Některé studie navíc ukazují, že sorbitol zvyšuje vstřebávání železa a vitaminu B12.

Často se také používají při výrobě zubních past, osvěžujících sprejů a žvýkaček. Do značné míry je to dáno tím, že se díky svému odlišnému složení od jednoduchých cukrů v ústech nerozkládají a nekvasí. To následně zajišťuje, že nezpůsobují zubní kaz.

Přestože nahrazení cukru polyoly má mnoho výhod, existují nějaké kontraindikace? Ano. Měli by se jim vyhnout lidé, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, ženy, které čekají dítě, nebo lidé s fenylketonurií. Ve specifických případech mohou polyoly také způsobovat nadýmání, bolesti břicha nebo průjem.

Mohou polyoly používat ve stravě diabetici?

Známe typy polyolů, které mohou úspěšně najít trvalé uplatnění ve stravě diabetika. Je však třeba zdůraznit, že vše závisí na typu cukru a závažnosti onemocnění. Vzhledem k jejich kalorickému obsahu, rychlosti vstřebávání a vlivu na kolísání indexu budou některé polyoly pro diabetiky obzvláště důrazně doporučovány a jiné méně. Zde je dobrým příkladem erythritol, jehož sladivost je asi 80 % sladivosti běžného cukru a jehož glykemický index je 0.

Podobné, i když ne tak dobré indexy vykazují sorbitol s indexem 9, březový cukr (xylitol) s indexem 13 nebo mannitol s indexem 0. Ten se však častěji používá při výrobě léků a v medicíně než v potravinářských výrobcích.

Polyoly – dobrá náhrada cukru při cukrovce?

Je třeba zdůraznit, že polyoly nebudou dobrou náhradou cukru pouze pro diabetiky. Protože se jednotlivé polyoly špatně vstřebávají z trávicího traktu a významně neovlivňují hladinu cukru v krvi, mohou některé polyoly po pečlivém screeningu používat jako sladidla i lidé s pokročilým diabetem. Většinu polyolů lze použít jako náhražky cukru nebo sladidla, ale díky jejich teplotní odolnosti je lze použít i při pečení nebo vaření. Výrobci potravin již používají polyoly v potravinách pro obézní osoby nebo osoby s přísnou dietou a stále častěji jako sladidlo ve výrobcích inzerovaných jako “bez cukru” nebo “bez cukru”.

Například březový cukr se díky své sladkosti (asi 90 % sladkosti cukru) a skutečnosti, že neztrácí chuť při vysokých teplotách, úspěšně používá při výrobě dortů a želé se sníženým obsahem cukru.

Co jíst při keto?

Pokud hledáte inspiraci, jaké produkty zařadit do své keto diety, podívejte se na náš podrobný příspěvek: “Keto dieta – co jíst”. Nabízí vyčerpávající informace o produktech přijatelných při ketogenní dietě s popisem a praktickými radami. To vám umožní snadno sestavit pestrá a chutná jídla, která podpoří vaše zdravotní cíle. Neváhejte a objevte bohaté znalosti, které jsme pro vás připravili, aby vám pomohly dosáhnout vašich cílů!

Kolik polyolů denně?

Pro užívání polyolů nejsou stanoveny žádné denní limity, to však neznamená, že bychom to měli přehánět, a doporučená dávka se pohybuje kolem 10-50 gramů denně. Část polyolů se vstřebává již v tenkém střevě, ale hlavní proces trávení a rozkladu probíhá v tlustém střevě, kde se zbytek fermentuje a částečně vstřebává. Polyoly užívané ve větším množství mohou mít projímavý účinek a způsobovat plynatost, nadýmání a průjem. Při zařazování cukerných alkoholů do jídelníčku je důležité činit tak postupně a nezvyšovat dávky příliš rychle.

Je velmi důležité, aby se polyoly nepoužívaly u osob, které se potýkají se syndromem dráždivého tračníku, a u osob trpících gastrointestinálními problémy. Jejich užívání může vést ke zhoršení pohody.

Jsou polyoly zdravé – shrnutí

Polyoly jako sladidlo berou trh s potravinami útokem již několik let. Vzhledem k jejich nižšímu glykemickému indexu než u klasického cukru se rozhodně vyplatí zařadit polyoly do každodenního jídelníčku, a to nejen při dietě. Kromě toho s sebou nesou mnoho pozitivních využití v lidském organismu, od prevence zubního kazu až po snižování krevního tlaku. Jako u každého produktu je však i polyoly třeba užívat s mírou, postupně je zavádět do jídelníčku a v případě výskytu nežádoucích účinků je z denního jídelníčku vyřadit.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Připojte se k čekací listině Buďte mezi prvními, kdo se dozví, jakmile bude produkt k dispozici. Zanechte níže svou e-mailovou adresu a buďte informováni o novinkách.
Sdílejte svůj košík