Shopping Cart

No products in the cart.

MCT olej – druhy mastných kyselin

MCT olej je olej obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Jejich metabolismus v těle se liší od metabolismu ostatních tuků: jsou snadno stravitelné a poté se vstřebávají ze střevních epiteliálních buněk a portální žilou jsou transportovány přímo do jater. Vykazují také termogenní vlastnosti a mají příznivý vliv na metabolické procesy. Vlastnosti produktu ocení především sportovci, lidé držící ketogenní dietu a ti, kteří preferují zdravý životní styl obecně: MCT olej může doplnit stravu o cenné mastné kyseliny. Jaké druhy existují?

Rozdělení MCT oleje z chemického hlediska

MCT olej poskytuje cennou podporu imunitnímu a trávicímu systému a produkci ketolátek. Řadí se mezi mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, tj. může obsahovat 6 až 12 atomů uhlíku v molekule. Na rozdíl od mastných kyselin s dlouhým řetězcem (> 12 atomů uhlíku na molekulu) se triglyceridy se středně dlouhým řetězcem snadno vstřebávají [1]. Metabolickým produktem MCT oleje (žádoucím mimo jiné při ketogenní dietě) jsou ketolátky.

Tuky MCT se přirozeně vyskytují v mnoha potravinách, včetně kokosového oleje, nerafinovaného palmového oleje a mléčných výrobků. Lze je také získat jako doplněk stravy – MCT olej. MCT mastné kyseliny se dělí na čtyři typy s různými vlastnostmi.

C6 (kyselina kapronová nebo hexanová)

Kyselina kapronová (kyselina hexanová) obsahuje v řetězci 6 atomů uhlíku. Vyznačuje se nepříjemnou chutí a zápachem a může také způsobovat bolesti břicha. Ojediněle se vyskytuje v potravinářských výrobcích. Není také součástí MCT olejů. Výhodou kyseliny kaprylové je, že se poměrně rychle tráví a vytváří energii.

C8 (kyselina kaprylová nebo oktanová)

MCT olej C8 neboli kyselina kaprylová (oktanová) obsahuje v řetězci 8 atomů uhlíku. Jedná se o tuk s prokázanými zdraví prospěšnými účinky: má silné protiplísňové a protizánětlivé účinky, podporuje funkci trávicího traktu a může také snižovat riziko vzniku rezistence vůči antibiotikům. Výsledky předchozích výzkumů potvrzují, že kyselina kaprylová může pomoci lidem, kteří se potýkají se zánětlivým onemocněním střev a zhoršenou střevní těsností. Bylo také prokázáno, že je prospěšná při hypertenzi. MCT olej C8 je považován za nejkvalitnější, a to i proto, že má nejvyšší schopnost tvořit ketolátky, což reálně zkracuje dobu, po kterou se tělo dostává do stavu ketózy.

C10 (kyselina kaprinová nebo dekanová)

Kyselina kaprinová (dekanová) C10 obsahuje v řetězci 10 atomů uhlíku a stejně jako kyselina C8 je všeobecně uznávána jako produkt velmi dobré kvality. Vyskytuje se ve složení MCT olejů obvykle jako příměs kyseliny kaprylové C8. Vykazuje podobné, ale slabší antibakteriální a antivirové účinky. Má také vliv na zvýšení hladiny dobrého HDL cholesterolu. Kyselina kaprylová C10 se přirozeně vyskytuje mimo jiné v mateřském mléce, palmových jádrech, kravském a kozím mléce. Doporučuje se pro ty, kteří začínají s doplňováním MCT oleje, protože je šetrnější k trávicímu systému.

C12 (kyselina laurová nebo dodekanová)

Kyselina laurová C12 obsahuje v molekule 12 atomů uhlíku. Díky své struktuře je považována za bližší nasyceným mastným kyselinám (LCT). Stejně jako ostatní MCT mastné kyseliny vykazuje zdraví prospěšné vlastnosti (především antibakteriální), které jsou však zanedbatelné. Kyselina laurová tvoří více než 50 % složení palmového a kokosového oleje: z tohoto důvodu je hlavní mastnou kyselinou obsaženou v nejlevnějších MCT olejích na trhu [2].

Který MCT olej se vyplatí vybrat?

Kyselina kaprylová C8 a kyselina kaprylová C10 jsou považovány za nejkvalitnější MCT mastné kyseliny, proto se vyplatí vybírat MCT oleje, které je obsahují. Výhody doplňků stravy s obsahem těchto kyselin jsou nepopiratelné a mnohostranné, proto by MCT oleje neměly být vybírány náhodně. Měli bychom sáhnout po výrobcích vyznačujících se čistým složením, bez zbytečných přísad a umělých složek, jako je například MCT olej v prášku získávaný od začátku do konce v souladu s filozofií Clean Label [3]. Zpočátku může suplementace MCT oleji způsobovat gastrointestinální nežádoucí účinky, proto je vhodné zavádět je postupně a začít s olejem C10.

Bibliografie

  • [1] “Medium-chain triglycerides: an update on their metabolism and therapeutic potential in human health and disease”, Nutrition Reviews.
  • [2] “Lauric acid: properties, production and applications”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition (Kyselina laurová: vlastnosti, výroba a použití).
  • [3] “The role of medium-chain triglycerides in the promotion of health: a review of the literature”, Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Připojte se k čekací listině Buďte mezi prvními, kdo se dozví, jakmile bude produkt k dispozici. Zanechte níže svou e-mailovou adresu a buďte informováni o novinkách.
Sdílejte svůj košík